Geplaatst op

Wijnreis door Portugal: Vinho Verde

Wijnreis door Portugal: vinho verde, pergola

Wij nemen je mee op wijnreis door Portugal en starten in de Vinho Verde! We vertellen je in deze serie blogs over de verschillende Portugese wijngebieden. En over de wijnen die daar vandaan komen. We beginnen onze wijnreis door Portugal in de noordelijke provincie Minho.

Denk je aan Noord Portugal, dan denk je misschien als eerste aan Port. Maar Noord Portugal heeft zo veel meer prachtige wijnen te bieden. Wat Portugal als wijnland bijzonder maakt, is de trouw aan de honderden inheemse druivenrassen die het land rijk is en die je buiten Portugal niet tegenkomt. En die heb je ook in Minho.

Wijnreis door Portugal vinho verde
Foto credits: Winefolly

Vinho Verde: natste wijnregio van Portugal

Onze wijnreis start in de provincie Minho. Hier ligt de wijnregio Vinho Verde. Dit is de meest noordwestelijke en de natste (en hierdoor ook groenste) provincie van heel Portugal. De relatief lage temperaturen en grote hoeveelheid neerslag – twee keer zo veel als in Nederland! – zijn de eerste twee ingrediënten voor de wijn uit dit groene wijngebied. Tel daarbij de hoge ligging van minimaal 200 meter op en een bodem die veelal bestaat uit graniet, en daar ontstaat het recept voor de frisse wijnen met een hoge zuurgraad die zo karakteristiek zijn voor de Vinho Verde. Er bevinden zich hier duizenden kleine wijnboeren die hun druiven hoog opsteken om ze enigszins droog te houden. Vroeger lieten de wijnboeren hun druiven zelfs tot hoog in de bomen groeien. Tegenwoordig gebruiken ze modernere methoden, zoals pergola’s. Vinho Verde heeft de kwalificatie DOC. DOC staat voor Denominaçao de Origem Controlada, de hoogste kwaliteitsaanduiding voor wijn in Portugal.

Wijnreis door Portugal: vinho verde, pergola

Vinho Verde oftewel groene wijn

Vinho verde betekent letterlijk ‘groene wijn’. De wijn is niet groen maar citroengeel. De wijn heet zo omdat de wijn gemaakt wordt van vroeg geoogste druiven die hoog in zuren zijn en laag in suikers. Dit zorgt voor frisse wijnen die laag in alcohol zijn. Ook hebben ze een klein bubbeltje. Dit bubbeltje komt door de malolactische vergisting, of (voor de echte wijnkenners) eigenlijk door de malolactische omzetting. Want bij malo komt er geen gist aan te pas maar de oenococcus bacterie. Die zet het scherpe appelzuur in de wijn om in zachter melkzuur. En die omzetting zorgt ervoor dat de lichte bubbels in de wijn ontstaan. De jonge vinho verde druiven bevatten veel appelzuur waardoor de omzetting nog even door gaat in de fles en je dus bij het openen en inschenken dit kleine tinteltje proeft in de wijn.

De druivenrassen in de vinho verde

Vinho Verde kan van verschillende vroeggeoogste druiven worden gemaakt zoals loureiro, azal, avesso en trajadura. Deze zijn vaak fris, licht en groen van smaak. De beste en complexere Vinho Verdes worden echter gemaakt van 100% alvarinho. De alvarinho druif heeft een dikke schil en is de enige druif die een hoger alcoholpercentage (11,5%) bereikt dan de andere druiven waarvan Vinho Verde wordt gemaakt.

Rode vinho verde

Wist je dat er in noord Portugal ook rode Vinho Verde wordt gemaakt? Een friszure rode wijn met veel tannines en een dieprode kleur. Deze wordt gemaakt van de inheemse druif Vinhao en het heeft een prikkelend ‘bubbeltje.’ Buiten Portugal zijn ze vrij zeldzaam. De Portugezen drinken bijna alle rode Vinho Verde namelijk zelf op.

De aroma’s in een Vinho Verde

De aroma’s die typisch zijn voor Vinhos Verdes zijn groene appel, limoen en bloesem. Maar er zijn ook Vinhos Verdes, met name van laat geoogste alvarinho druiven, die anders smaken. Je proeft dan ook steen- en exotisch fruit zoals perzik en ananas. Door de frisse smaak zijn Vinhos Verdes perfecte zomerwijnen. Ze passen dan ook erg goed bij zomerse salades en schelp- en schaaldieren zoals oesters, kreeft en garnalen. Maar ook bij sushi, spaghetti vongole en asperges gaat een Vinho Verde prima.

Geen tijd voor een wijnreis door Portugal maar wel zin in Vinho Verde?

Wij hebben deze wijnen in ons assortiment! Bekijk ze hieronder en neem contact op voor een b2b prijsopgave.