Geplaatst op

Wijnreis door Portugal: Dão

wijnreis door Portugal Dão

Wij nemen je mee op wijnreis door Portugal en dit keer door de Dão! We vertellen je in deze serie blogs over de verschillende Portugese wijngebieden. En over de wijnen die daar vandaan komen. In deze wijnreis nemen we je mee naar centraal Portugal waar de wijnregio Dão ligt.

Het Dão gebied ligt net onder de Douro vallei en wordt ingeklemd tussen twee andere wijngebieden. Links ligt de Bairrada en rechts ligt de Beira Interior. Wat Portugal als wijnland bijzonder maakt, is de trouw aan de honderden inheemse druivenrassen die het land rijk is en die je buiten Portugal niet tegenkomt. En die heb je ook in de Dão. Ga je mee op wijnreis door Portugal en de Dão?

Wijnreis door Portugal vinho verde, Dão
Foto credits: Winefolly

Dão: droog in de zomer, nat in de winter

Dão is een van de oudste wijnregio’s Portugal. De wijngaarden van de Dão staan voornamelijk op een glooiend plateau aangeplant. Dit plateau is aan drie zijden omgeven door bergen: Serra do Caramulo, Serra da Nave en de Serra da Estrella. De eerste twee bergen houden de invloeden van de Atlantische Oceaan (links) tegen. De Serra da Estrella (rechts) houdt de hete wind uit Spanje tegen maar zorgt ook voor voldoende regen. Daardoor zijn de zomers in de Dão lang en droog en valt er relatief veel regen in de winter.

Wijnreis door Portugal Dão

Dão rivier zorgt voor ochtendmist

De regio is vernoemd naar de rivier de Dão die er dwars doorheen stroomt. Veel wijngaarden staan op de hellingen langs deze rivier. Deze rivier zorgt in de zomer ook voor de typische ochtendmist. Deze mist zorgt voor afkoeling. En hierdoor ook voor het behoud van de zuren in de druiven en de langzame rijping ondanks de hete zomers. Al deze omstandigheden zijn ideaal om de (overwegend blauwe) druivenrassen mooie aroma’s en zuren te geven. Sinds 1990 heeft de regio de status van DOC. DOC staat voor Denominaçao de Origem Controlada, de hoogste kwaliteitsaanduiding voor wijn in Portugal.

Fraaie droge rode wijnen met prachtig bewaarpotentieel

De Dão kent zeer veel kleine wijnbedrijven met gemiddelde wijngaarden van 1,2 hectare. Vroeger produceerde de streek veel bulkwijn met veel tannines die werd afgevuld in karton of in flessen met kroonkurk. Na de toetreding tot de Europese Unie is er veel ten goede veranderd. De ouderwetse wijnen hebben plaatsgemaakt voor moderne varianten, die gemakkelijk drinkbaar en minder hard zijn. Dão wijnen worden vaak in een typische ronde fles gebotteld. Die fles heeft iets weg van de flessen uit de Bourgogne. Dat geeft Dão wijnen vaak ook een luxe uitstraling.

De druivenrassen in de Dão

De wijnmakers uit Dão zijn, net als bijna alle wijnmakers in Portugal, niet zo onder de indruk van internationale druivenrassen. Ze houden het liever bij de druiven die hun bet-overgroot opa’s ook al gebruikten. De touriga nacional, alfrocheiro, tinta roriz en jaen zijn enkele veelgebruikte blauwe druiven in de Dão. De rode Dão wijnen moeten voor minstens 20% uit touriga nacional bestaan en ten minste 12,5% alcohol bevatten. De beste witte wijnen uit de Dão worden gemaakt van de encruzado en bical druif. Deze wijnen zijn heerlijk fris en aromatisch.

wijnreis door Portugal Dão

De ‘garrigue’ van Dão

Dão is vooral bekend om haar fraaie droge rode wijnen. Die kunnen door hun zuren en tannines vaak tientallen jaren bewaard worden, zonder hun complexiteit te verliezen. Maar ook de goedkope wijnen uit Dão zijn vaak opvallend goed. Ze worden in een soepele, zachte stijl gemaakt. De toppers uit Dão zijn geconcentreerd en de tannines worden verzacht door wat houtrijping. Wat typisch is voor Dão wijnen is wat ze in Frankrijk ‘garrigue’ noemen. Met garrigue bedoelen ze de typische geur en smaak die aromatische struikgewassen uit de omgeving van de wijngaard (denk aan lavendel, rozemarijn, mint, etc) aan de druiven (en dus ook aan de wijn) geven. In de Dão geven de eucalyptus en pijnbomen de typische ‘garrigue’ aan de druiven. En die typische kruidigheid ruik en proef je terug in de wijnen.

Geen tijd voor een wijnreis door Portugal maar wel zin in een wijn uit de Dão?

Wij hebben deze wijnen in ons assortiment! Bekijk ze hieronder en neem contact op voor een b2b prijsopgave.