Geplaatst op

Tips voor zomerse wijnen uit Portugal

tips voor zomerse wijnen uit portugal

De zomer is begonnen en wat smaken zomerse wijnen nu heerlijk! En hoewel de temperatuur nu nog wat schommelt, hebben we al wel wat dagen zomerse temperaturen gehad. Maar wat zijn nu wijnen die passen bij de zomer? Wij geven je vier tips.

Droge en frisse wijnen

Zomerse wijnen zijn droog en fris. Een typische frisse en droge zomerwijn is een sauvignon blanc. Maar die kennen we wel ;). Ga eens voor iets speciaals! Bijvoorbeeld een vinho verde uit het Noorden van Portugal! Wij hebben een Amo te vinho verde met een prachtige turquoise zomerse label.

Bubbel

Een mousserende wijn is niet alleen feestelijk maar ook heerlijk fris en vaak laag in alcohol. Het smaakt goed bij de borrel, bij een salade, een licht hoofdgerecht en zelfs bij het dessert! En het hoeft niet veel te kosten. Mousserende wijnen uit Portugal zijn betaalbaar en goed van kwaliteit. En vaak ook nog op de méthode traditionelle gemaakt, dus zoals echte Champagne. De meeste mousserende wijnen uit Portugal komen uit de Bairrada. Wij hebben er twee in onze collectie: Conde Villar en Dinamite. Daarnaast hebben we ook een bijzondere mousserende wijn uit de Vinho Verde: Quinta das Arca.

Bloemige en fruitige wijnen

Ook een bloemige witte wijn of een fruitige rosé past goed bij hoge temperaturen! De mooie roze kleur van een rosé komt doordat er blauwe druiven worden gebruikt en de schillen vergisten dan heel kort mee. Die rode druiven zorgen er voor dat een goede rosé altijd een ‘bite’ heeft wat heerlijk smaakt bij zowel de borrel als de bbq. Wij hebben diverse bloemige en fruitige wijnen zoals onze Medusa rosé, Maias rosé of onze Amo-te viognier.

Laag in alcohol

Zomerwijnen hebben een niet al te hoog alcoholpercentage. Hoe meer alcohol, hoe warmer je het ook krijgt. Kijk dus ook bij het kopen van een wijn voor een zwoele zomeravond of stranddag naar de hoeveelheid alcohol in de wijn. Tussen de 12 en 13 % is perfect! Wij hebben zelfs een witte wijn met 9% alcohol: Ala dos Namorados. Heerlijk licht, fris en met een klein tinteltje,

Geschikt om te koelen

Een zomerse wijn moet natuurlijk geschikt zijn om goed te koelen. De meeste witte wijnen kun je prima drinken uit de koelkast maar smaken net iets lekkerder als je ze vlak voor het serveren even eruit haalt. Een wijn die gelijk de juiste temperatuur heeft als hij uit de koelkast komt is een mousserende wijn! En dat hoeft niet altijd Champagne te zijn. Denk ook eens aan een mousserende wijn gemaakt volgens de traditionele methode uit Portugal. Wij hebben er inmiddels drie in onze collectie.