Geplaatst op

Feiten en fabels over sulfiet in wijn

feiten en fabels over sulfiet in wijn


Sulfieten in wijn. Er bestaan vele fabels en feiten over sulfiet in wijn. Bijvoorbeeld dat sulfiet je hoofdpijn bezorgt. En dat sulfiet in wijn per definitie slecht is. Allebei de verhalen kloppen niet. Wij vertellen je alle feiten en fabels over sulfiet in wijn.


Sulfiet zit niet alleen in wijn

Sulfiet zit van nature in veel producten. Het wordt ook tijdens het vergistingsproces geproduceerd door de druif zelf. Daarnaast kan een wijnmaker extra sulfiet toevoegen. Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn fris blijft en lang bewaard kan worden. Het is dus een soort conserveringsmiddel. In Europa is het streng gereguleerd hoeveel sulfiet mag worden toegevoegd in wijn. De hoeveelheid in 1 glas wijn is tien keer lager dan in bijvoorbeeld een portie gedroogde abrikozen.

Sulfiet kan een allergische reactie geven

Maar… sulfiet kan bij sommige mensen een allergische reactie geven. Voor die mensen is er deze wijn zonder toegevoegd sulfiet. En wil je wijn proeven die zo puur mogelijk gehouden is door de wijnmaker en waarbij geen interventie is gedaan in de smaak? Dan is een sulfietvrije wijn ook jouw wijn!

Sulfiet geeft geen hoofdpijn

Enne… hoofdpijn krijg je van te veel alcohol niet van de sulfiet. Alcohol droogt uit en maakt dat je bloedvaten vernauwen waardoor je hoofdpijn krijgt. Dus veel water drinken tussendoor kan helpe

Wijn zonder sulfiet

Wij importeren ook een wijn zonder toegevoegde sulfieten van een klein wijnhuis uit de Alentejo: Herdade dos Outeiros Altos. Een heerlijke rode wijn met een mooie prijs-kwaliteit verhouding. Je proeft zwart fruit (zwarte bessen, pruimen, bramen), jam, vanille en wat zoethout.

Herdade dos outeiros Rode wijn vinho tinto zonder sulfieten, Feiten en fabels over sulfiet in wijn

.